The Effect of GA3 and Salicylic Acid Combination on the Germination and Growth of Kelinci Variety Peanut Sprouts (Arachis Hypogaea L.) Under Aluminum Casting

https://doi.org/10.24042/biosfer.v12i1.4371

Dea Primandari, Martha Lulus Lande, zulkifli zulkifli, Yulianty Yulianty

Abstract


This research aims to determine the influence of GA3 and salicylic acid on the germination and growth of Kelinci variety peanuts under aluminum casting. This study was conducted in a 2x3 factorial experiment. Factor A is AL(OH)3 with two concentration levels: 0% b/v and 5% w/v. Factor B is a growing stimulant substance (ZPT) with three levels: GA3 (0.1 % w/v), salicylic acid (0.1% w/v), and GA3 + salicylic acid. The parameters in this study are 1) germinating power, 2) length of sprouts, 3) fresh weight of sprouts, 4) dry weight of sprouts and 5) relative moisture content. The Tukey test determines the main effect, and an F test determines the simple effect. From the research results, the researchers conclude that the mixture of GA3 solution and SA solution is more effective than a single solution of GA3 or SA in overcoming the aluminum's toxic effects on the germination and sprout growth of Kelinci variety peanut.

Keywords


Aluminum; Salicylic Acid; GA3; Peanuts.

Full Text:

PDF

References


Ambarsari, W. K., Maryani, Y., & Susilaningsih, S. E. P. (2019). Pengaruh Macam Mulsa Dan Dosis Pupuk Kandang Sapi Terhadap Pertumbuhan Dan Hasil Tanaman Kacang Tanah (Arachis hypogaea L.). Jurnal Ilmiah Agroust, 3(1), 25–33.

Aslamiah, I. D., & Sularno, S. (2018). Respons Pertumbuhan Dan Produksi Kacang Tanah Terhadap Penambahan Konsentrasi Pupuk Organik Dan Pengurangan Dosis Pupuk Anorganik. Prosiding Semnastan, 115–126.

Avivi, S., Suyani, I. S., & Winarso, S. (2010). Efek bakteri pelarut fosfat terhadap pertumbuhan Aspergillus flavus pada perkecambahan kacang tanah. Jurnal Hama Dan Penyakit Tumbuhan Tropika, 10(1), 64–72.

Beding, P. A., & Tiro, B. M. (2020). Uji adaptasi varietas unggul padi tadah hujan kabupen Jayapura, Papua. Jurnal Pengkajian Dan Pengembangan Teknologi Pertanian, 22(2), 151–160.

Bekti, B., Purnamasari, R. T., & Pratiwi, S. H. (2019). Pengaruh Dosis Asam Humat Terhadap Pertumbuhan Dan Hasil Tanaman Kacang Tanah (Arachis Hypogea L.). Agrosaintifika, 2(1), 98–102.

Bimasri, J., & Murniati, N. (2017). Eksplorasi Manfaat Limbah Cangkang Telur Untuk Peningkatan Produksi Tanaman Kedelai (Glycine Max L. Merril) Pada Tanah Ultisol. Klorofil: Jurnal Penelitian Ilmu-Ilmu Pertanian, 12(1), 52–57.

Darmanti, S. (2018). Interaksi Alelopati dan Senyawa Alelokimia: Potensinya Sebagai Bioherbisida. Buletin Anatomi Dan Fisiologi (Bulletin of Anatomy and Physiology), 3(2), 181–187.

Dewati, R., Ragilia, R. P., Kharisma, T., & Wahyusi, K. N. (2012). Briket arang kulit kacang tanah dengan proses karbonisasi. Jurnal Teknik Kimia, 6(2), 70–73.

Faisal, H. N. (2021). Analisis Kemanfaatan Usaha Tani Kacang Tanah Sistem TumpangsarI. Jurnal AGRIBIS, 7(1), 7–15.

Fitriani, H. P., Hastuti, E. D., & Prihastanti, E. (2020). Respon Perkecambahan Biji dan Pertumbuhan Tanaman Kacang Tanah (Arachis hypogaea L.) Terhadap Berbagai Limbah Organik. Buletin Anatomi Dan Fisiologi (Bulletin of Anatomy and Physiology), 5(2).

Gresinta, E. (2015). Pengaruh pemberian monosodium glutamat (MSG) terhadap pertumbuhan dan produksi kacang tanah (Arachis hypogea L.). Faktor Exacta, 8(3), 208–219.

Hadi, A. M. (2019). Analisis Proses Pembelajaran Matematika Anak Berkebutuhan Khusus (Abk) Dalam Memahami Bangun Datar Berdasarkan Teori Van Hiele Di Smplb BD Kota Bima. Prosiding Silogisme, 1(1).

Harni, R., Amaria, W., & Supriadi, S. (2013). Keefektifan Beberapa Formula Fungisida Nabati Eugenol dan Sitronella terhadap Phytophthora Palmivora Bult. Asal Kakao. Journal of Industrial and Beverage Crops, 4(1), 11–18.

Harsono, A. (2015). Strategi pencapaian swasembada kedelai melalui perluasan areal tanam di lahan kering masam. Iptek Tanaman Pangan, 3(2).

Hendrawati, E., & Erlinda Yurisnthae, R. (2014). Analisis Persepsi Petani Dalam Penggunaan Benih Padi Unggul Di Kecamatan Muara Pawan Kabupaten Ketapang. Jurnal Social Economic of Agriculture, 3(1).

Hermawati, F. (2018). Analisa Pemanfaatan dan Permasalahan Hutang Luar Negeri Indonesia Tahun 2013-2017. OECONOMICUS Journal of Economics, 2(2), 175–194.

Ikhsani, D., Hindersah, R., & Herdiyantoro, D. (2018). Pertumbuhan Tanaman Kacang Tanah (Arachis hypogea L. Merril) Setelah Aplikasi Azotobacter chroococcum dan Pupuk NPK. Agrologia, 7(1).

Illing, I., Safitri, W., & Erfiana, E. (2017). Uji Fitokimia Ekstrak Buah Dengen. Dinamika, 8(1), 66–84.

Irmadamayanti, A., Muchtar, M., Wahyuni, A. N., & Saidah, S. (2019). Adaptation of several groundnut varieties in Donggala District, Sulawesi Tengah. Prosiding Seminar Nasional Masyarakat Biodiversitas Indonesia, 5(2), 272–275.

Kartawijaya, I. (2014). Prosiding Seminar Nasional. Prosiding Seminar Nasional Biodiversitas Dan Ekologi Tropika Indonesia (BioETI) Universitas Andalas, 1.

Kristiono, A., & Taufiq, A. (2014). Toleransi varietas kacang tanah terhadap cekaman salinitas pada fase perkecambahan. Prosiding Seminar Hasil Penelitian Tanaman Aneka Kacang Dan Umbi, 635.

Manpaki, S. J., Karti, P. D. M., & Prihatoro, I. (2017). Respon pertumbuhan eksplan tanaman Lamtoro (Leucaena leucocephala cv. Tarramba) terhadap cekaman kemasaman media dengan level pemberian aluminium melalui kultur jaringan. Jurnal Sain Peternakan Indonesia, 12(1), 71–82.

MARDAWATI, E. (2019). Karakterisasi Produk dan Pemodelan Kinetika Enzimatik Αlfa-Amilase pada Produksi Sirup Glukosa dari Pati Jagung (Zea Mays). Jurnal Industri Pertanian, 1(1).

Mayura, E., & Idris, H. (2019). Pemanfaatan limbah penyulingan serai wangi sebagai pupuk organik terhadap pertumbuhan dan produksi kacang tanah (Arachis Hypogea L.). Journal of Applied Agricultural Science and Technology, 3(1), 67–72.

Mutia, U., & Saleh, C. (2016). Uji Kadar Asam Laktat Pada Keju Kacang Tanah (Arachis Hypogaea L.) Berdasarkan Variasi Waktu Dan Konsentrasi Bakteri Lactobacillus Bulgaricus Dan Streptococcus Lactis. Jurnal Kimia Mulawarman, 10(2).

Nopiyanti, N., & Dwiriastuti, R. (2018). Pengaruh Air Kelapa Untuk Meningkatkan Perkecambahan Dan Pertumbuhan Kacang Tanah. National Conference on Mathematics, Science and Education (NACOMSE), 1(01), 75–82.

Noviantia, R. A., Nurcahyani, E., & Martha, L. L. (2017). Uji ketahanan planlet anggrek bulan (Phalaenopsis amabilis (L.) Bl.) hasil seleksi dengan asam salisilat terhadap Fusarium oxysporum secara in vitro. Jurnal Penelitian Pertanian Terapan, 17(2), 132–137.

Rahayu, A., Rahayu, M. S., & Manik, S. E. (2020). Peran berbagai sumber N terhadap pertumbuhan dan produksi berbagai varietas tanaman kacang tanah (Arachis hypogaea L). Agriland: Jurnal Ilmu Pertanian, 8(1), 89–93.

Rahayu, S. E., & Febriaty, H. (2019). Analisis Perkembangan Produksi Beras dan Impor Beras di Indonesia. Prosiding Seminar Nasional Kewirausahaan, 1(1), 219–226.

Rahmianna, A. A., Pratiwi, H., & Harnowo, D. (2015). Budidaya kacang tanah. Monogr. Balitkabi; Kacang Tanah Inov. Teknol. Dan Pengemb. Prod, 13(13), 134–169.

Reiza, M., Irmansyah, T., & Sitepu, F. E. T. (2017). Pertumbuhan dan Produksi Dua Varietas Kacang Tanah (Arachis hypogea L.) terhadap Waktu Aplikasi Pupuk Kandang Sapi: Growth And Production Of Two Varieties of Peanuts (Arachis hypogaea L.) The Time of Application of Cow Manure. Jurnal Online Agroekoteknologi, 5(1), 152–159.

Risnoyatiningsih, S. (2012). Hydrolysis of Starch Saccharides From Sweet Potatoes Using Enzyme. Jurnal Teknik Kimia, 5(2), 417–424.

SAIRDAMA, S. S. (2017). Analisis Margin Pemasaran Komoditi Kacang Tanah (Arachis hypogaea l.) Di Kampung Karadiri 1 Distrik Wanggar Kabupaten Nabire. Jurnal FAPERTANAK: Jurnal Pertanian Dan Peternakan, 2(2), 48–587.

Sembiring, M., Sipayung, R., & Sitepu, F. E. (2014). Pertumbuhan dan produksi kacang tanah dengan pemberian kompos tandan kosong kelapa sawit pada frekuensi pembumbunan yang berbeda. Jurnal Agroekoteknologi Universitas Sumatera Utara, 2(2), 98329.

Silawibawa, I. P., Dulur, N. W. D., & Sutriono, R. (2020). Diseminasi Budidaya Kacang Tanah Dengan Inokulasi Cendawan Mikoriza Arbuskular (CMA) Dan Masukan Pupuk Urea Sebagai Stater Pertumbuhan Tanaman Di Kecamatan Kediri Lombok Barat. Jurnal PEPADU, 1(4), 468–473.

Soesanto, L., & Rahayunia, R. F. (2009). Pengimbasan ketahanan bibit pisang Ambon Kuning terhadap penyakit layu Fusarium dengan beberapa jamur antagonis. Jurnal Hama Dan Penyakit Tumbuhan Tropika, 9(2), 130–140.

Srilestari, R. (2005). Induksi Embrio Somatik Kacang Tanah Pada Berbagai Macam Vitamin Dan Sukrosa Peanut Embryo Somatic Induced On Several Vitamins And SucrosE. Ilmu Pertanian, 12(1), 43–50.

Susilo, E. (2018). Aplikasi Pupuk Granular Organik Berbahan Limbah Sawit dan Rhizobium terhadap Pertumbuhan dan Hasil Kacang Tanah. Agrovigor: Jurnal Agroekoteknologi, 11(2), 106–112.

Tistama, R., & Dalimunthe, C. I. (2018). Induksi Ketahanan Klon Karet Terhadap Penyakit Gugur Daun (Colletotrichum Gloeosporioides) Dengan Pemberian Asam Salisilat. Jurnal Agro Estate, 2(2), 91–97.

Ulhair, M., Nurhayati, N., & Jumini, J. (2018). Pengaruh Pupuk Hayati Bioboost dan Pupuk Guano Terhadap Pertumbuhan dan Hasil Tanaman Kacang tanah (Arachis hypogeae L.). Jurnal Ilmiah Mahasiswa Pertanian, 3(4), 53–64.

Yulifianti, R., Santosa, B. S., & Widowati, S. (2015). Teknologi Pengolahan dan Produk Olahan Kacang Tanah. Sumber, 100(43), 100.




DOI: https://doi.org/10.24042/biosfer.v12i1.4371

Article Metrics

Abstract views : 244 | PDF downloads : 59

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2021 Biosfer: Jurnal Tadris Biologi

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.