Isolation, Characterization and Activity Test of Soil Origin Bacteria Amilage

Monica Kharisma Swandi

Abstract


This study aimed to obtain amylase-producing potent bacteria from soil and test the amylase activity produced. Soil samples were taken from the Biological Education and Research Forest, Andalas University. The isolation was done by using the stratified dilution technique on agar media. The screening of amylase activity employed the qualitative and quantitative tests on agar starch. From 8 isolated amylolytic bacteria, there were three isolates with amylolytic potential. The results of characterization and identification based on Bergey's Manual of Determinative Bacteriology show that isolates A4, A1, and A6 belonged to the genus Bacillus, Corynebacterium, and Klebsiella. The bacteria obtained can then be produced and optimized for the needs of industrial enzymes.


Keywords


Amylase Activity; Isolation and Characterization; Soil Bacteria.

Full Text:

PDF

References


Abel-Nabey, H. M., & Farag, A. M. (2016). Production, optimization and characterization of extracellular amylase from halophilic Bacillus lichineformis AH214. African Journal of Biotechnology, 15(17), 670–683.

Anggraini, A., & Yunianta, Y. (2014). Pengaruh Suhu Dan Lama Hidrolisis Enzim Papain Terhadap Sifat Kimia, Fisik Dan Organoleptik Sari Edamame [In Press Juli 2015]. Jurnal Pangan Dan Agroindustri, 3(3).

Ardiansyah, A., Nurlansi, N., & Musta, R. (2018). Waktu Optimum Hidrolisis Pati Limbah Hasil Olahan Ubi Kayu (Manihot esculenta Crantz var. Lahumbu) Menjadi Gula Cair Menggunakan Enzim α-Amilase Dan Glukoamilase. Indonesian Journal of Chemical Research, 5(2), 86–95.

Arifin, Z. (2008). Beberapa unsur mineral esensial mikro dalam sistem biologi dan metode analisisnya. Jurnal Litbang Pertanian, 27(3), 99–105.

Babiker, B. M., Ahmed, M. A. E., & Ibrahim, H. M. (2017). Isolation & Identification of Catalase Producing Bacillus spp: A Comparative Study. Int J Adv Res, 4, 1206–1211.

Burhanudin, B., Yusnaini, Y., Hakiki, A., & Maryati, S. (2020). Pelatihan Perhitungan Biaya Produk Utama dan Sampingan pada Badan Usaha Milik Desa di Desa Kerinjing, Kabupaten Ogan Ilir. Sricommerce: Journal of Sriwijaya Community Services, 1(2), 79–84.

Darkoh, C., Chappell, C., Gonzales, C., & Okhuysen, P. (2015). A rapid and specific method for the detection of indole in complex biological samples. Applied and Environmental Microbiology, 81(23), 8093–8097.

Febriani, H., & Rahmadina, R. (2017). Buku Biologi Sel Unit Terkecil Penyusun Tubuh Makhluk Hidup.

Fifendy, M., Irdawati, I., & Yenti, N. (2015). Penapisan bakteri termofilik penghasil enzim amilase dari sumber air panas sapan sungai aro Kabupaten Solok Selatan. Eksakta Berkala Ilmiah Bidang MIPA, 1, 73–81.

Haryati, S., & Munandar, A. (2016). Diversity Identification of Home Industry of Shrimp Paste Product in Banten Province. Jurnal Perikanan Dan Kelautan, 1(1).

Kalesaran, R. C., Mandagi, R. J., & Waney, E. Y. (2013). Analisa Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Keputusan Konsumen dalam Pemilihan Lokasi Perumahan di Kota Manado. Jurnal Ilmiah Media Engineering, 3(3).

Kartawijaya, I. (2014). Prosiding Seminar Nasional. Prosiding Seminar Nasional Biodiversitas Dan Ekologi Tropika Indonesia (BioETI) Universitas Andalas, 1.

Melliawati, R., & Nuryati, N. (2019). Production of Complex Amylase Enzymes from Aspergillus Awamori KT-11. Its Application to Hydrolyze Cassava and Taro Starch. Bioscience, 3(2), 95–105.

Nangin, D., & Sutrisno, A. (2014). Enzim Amilase Pemecah Pati Mentah Dari Mikroba: Kajian Pustaka [In Press Juli 2015]. Jurnal Pangan Dan Agroindustri, 3(3).

Ningsih, D. R., Asnani, A., & Fatoni, A. (2010). Pembuatan Dekstrin dari Pati Ubi Kayu Menggunakan Enzim Amilase dari Azospirillum sp. JG3 dan Karakterisasinya. Molekul, 5(1), 15–21.

Oktavia, Y., Lestari, S. D., Lestari, S., & Jannah, M. (2018). Optimasi Waktu Inkubasi Produksi Protease Dan Amilase Isolat Bakteri Asal Terasi Ikan Teri Stolephorus SP. Jurnal Ilmu Dan Teknologi Kelautan Tropis, 10(3), 719–725.

Osvaldo, Z. S., Putra, P., & Faizal, M. (2012). Pengaruh konsentrasi asam dan waktu pada proses hidrolisis dan fermentasi pembuatan bioetanol dari alang-alang. Jurnal Teknik Kimia, 18(2).

Pratiwi, R. S., Susanto, T. E., & Sutrisno, A. (2014). Enzim Kitinase Dan Aplikasi Di Bidang Industri: Kajian Pustaka [In Press Juli 2015]. Jurnal Pangan Dan Agroindustri, 3(3).

Purnawan, A., Capriyanti, Y., Kurniatin, P. A., & Rahmani, N. (2016). Optimasi Produksi Enzim Amilase dari Bakteri Laut Jakarta (Arthrobacter arilaitensis). JURNAL BIOLOGI INDONESIA, 11(2).

Putra, D. P., Susilo, B., Nugroho, W. A., & Ahmad, A. M. (2014). Analisis finansial pengolahan limbah biogas menjadi pellet ikan dan pupuk organik cair. Jurnal Keteknikan Pertanian Tropis Dan Biosistem, 2(1).

Rakhmawati, A., Yulianti, E., Rohaeti, E., UNY, J. P. B. F., & UNY, J. P. K. F. (2012). Seleksi Bakteri Termofilik Pasca Erupsi Merapi Sebagai Penghasil Enzim Amilase dan Protease. Tidak Diterbitkan, Universitas Negeri Yogyakarta.

Remijawa, E. S., Rupidara, A. D., Ngginak, J., & Radjasa, O. K. (2020). Isolasi Dan Seleksi Bakteri Penghasil Enzim Ekstraseluler Pada Tanah Mangrove Di Pantai Noelbaki. Jurnal Enggano Vol, 5(2), 164–180.

Rokhati, N., Pramudono, B., Istirokhatun, T., Sulchan, M., Kresnianingrum, D. A., & Dewi, L. K. (n.d.). Hidrolisis Enzimatik Kitosan Dengan Kombinasi Enzim Endo-Glucanase Dan Cellobiohydrolase. Reaktor, 15(4), 261–267.

Rusli, M. A. (2016). Analisis penilaian biaya pengelolaan limbah produksi untuk meningkatkan laba perusahaan. Jurnal Penelitian Teori & Terapan Akuntansi (PETA), 1(1), 83–103.

Silaban, S., & Simamora, P. (2018). Isolasi dan karakterisasi bakteri penghasil amilase dari sampel air tawar Danau Toba. EduChemia (Jurnal Kimia Dan Pendidikan), 3(2), 222–231.

Singh, V., Sharma, R., & Sharma, P. (2015). Isolation, screening and optimization of amylase producing Bacillus sp. From soil. Asian Pacific Journal of Health Sciences, 2(3), 94–103.

Siregar, N. S. (2014). Karbohidrat. Jurnal Ilmu Keolahragaan, 13(02), 38–44.

Sukandar, U., Syamsuriputra, A. A., Lindawati, L., & Trusmiyadi, Y. (2018). Sakarifikasi pati ubi kayu menggunakan amilase Aspergillus niger ITB CC L74. Jurnal Teknik Kimia Indonesia, 10(1), 1–8.

Supriyatna, A., Jauhari, A. A., & Holydaziah, D. (2015). Aktivitas enzim amilase, lipase, dan protease dari larva Hermetia illucens yang diberi pakan jerami padi. JURNAL ISTEK, 9(2).

Susilawati, I. O., Batubara, U. M., & Riany, H. (2015). Analisis Aktivitas Enzim Amilase Yang Berasal Dari Bakteri Tanah Di Kawasan Universitas Jambi. SEMIRATA 2015, 4(1).

Talaiekhozani, A., Alaee, S., & Ponraj, M. (2015). Guidelines for quick application of biochemical tests to identify unknown bacteria. AOBR, 2(2), 65–82.

Thairu, Y., Nasir, I. A., & Usman, Y. (2014). Laboratory perspective of gram staining and its significance in investigations of infectious diseases. Sub-Saharan African Journal of Medicine, 1(4), 168.

Vaidya, S., Srivastava, P. K., Rathore, P., & Pandey, A. K. (2015). Amylases: A prospective enzyme in the field of biotechnology. J Appl Biosci, 41(1), 1–18.

Vashist, H., Sharma, D., & Gupta, A. (2013). A review on commonly used biochemical test for bacteria. Innovare Journal of Life Science, 1(1), 1–7.

Vishnu, T. S., Soniyamby, A. R., Praveesh, B. V., & Hema, T. A. (2014). Production and optimization of extracellular amylase from soil receiving kitchen waste isolate Bacillus sp. VS 04. World Appl. Sci. J, 29(7), 961–967.

Wardani, K. K., Prasetyawan, S., & Mahdi, C. (2014). Karakterisasi Enzim Organofosfat Hidrolase (Oph) Dari Pseudomonas Putida Pada Substrat Klorpirifos Dan Profenofos. Jurnal Ilmu Kimia Universitas Brawijaya, 2(1), 365–371.




DOI: http://dx.doi.org/10.24042/biosfer.v11i2.6015

Refbacks

  • There are currently no refbacks.




Copyright (c) 2020 Biosfer: Jurnal Tadris Biologi

License URL: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0