The Vitamin C Potential of Sorrel Tree (Averrhoa bilimbi) as LATEX Coagulant

https://doi.org/10.24042/biosfer.v12i2.7877

Khairul Anam, Marlina Kamelia, Indah Faridah

Abstract


This research aims to determine the vitamin C potential of tree sorrels (Averrhoa bilimbi) as a natural latex coagulant. The researchers employed the Completely Randomized Design (CRD) method. The method consisted of three repetitions with five treatments, namely negative control (without clotting) and positive control, by administering tree sorrel extract (Averrhoa bilimbi) with a volume of 5 ml, 10 ml, 15, and 20 ml. The researchers tested the vitamin C levels using UV-VIS Spectrophotometry DR 6000 with a wavelength of 265 nm to 271 nm. Furthermore, the data were analyzed using the One-Way ANOVA statistical test and the LSD to determine the most effective volume as a latex coagulant. The quantitative data were the clotting time and latex weight. The results showed that tree sorrel extract could be used as a latex coagulant. The fastest duration (1.18 minutes) and the highest weight (34.30 grams) of latex were found in the 20 ml volume. At the same time, the lowest yield was at a volume of 5 ml with a clotting time of 5.4 minutes and a weight of 18.62 grams.


Keywords


Extract; Latex; Tree sorrel; Vitamin C.

Full Text:

PDF

References


Achyadi, N. S. (2019). Pengaruh Bahan Pengekstrak Terhadap Karakteristik Ekstrak Senyawa Fungsional Dari Kulit Buah Naga Merah (Hylocereus polyrhizus). Pasundan Food Technology Journal, 6(1), 23. https://doi.org/10.23969/pftj.v6i1.1505

Agustin, F., Dwi, W., & Putri, R. (2014). Pembuatan Jelly Drink Averrhoa Blimbi L . (Kajian Proporsi Belimbing Wuluh : Air Dan Konsentrasi Karagenan) Making of Jelly Drink Averrhoa Blimbi L. (Study About Belimbing Wuluh Proportion : The Water And Carrageenan Concentration). Jurnal Pangan Dan Agroindustri, 2(3), 1–9.

Ali, F., Firliansyah, B., & Kurniawan, A. (n.d.). Pemanfaatan Nira Aren Sebagai Koagulan Alami Lateks (Studi Pengaruh Volume Koagulan, Waktu Kontak dan Temperatur). Jurnal Teknik Kimia, 20(4), 136.

Ali, F., Helina, M., Teknik, J., Fakultas, K., & Universitas, T. (2009). Penggunaan Ektrak Buah Rambutan Sebagai Penggumpal Lateks Paca Panen (Studi Pegaruh Volume, Waktu Dan pH Pencampuran. Jurnal Teknik Kimia, 16(2).

Ali, F., & Suwardi, D. (2009). Koagulasi Lateks Dengan Ekstrak Jeruk Nipis. Jurnal Teknik Kimia, 16(2).

Bambang. (2016). Statistik Perkebunan Karet Indonesia. Direktorat Jendral Perkebunan.

Chusna, S. F., & Zulfia, V. (2017). Pengaruh Berbagai Jenis Pembeku Terhadap Pembekuan Lateks The Influence Various Of Coagulant To Coagulationof Latexs. Jurnal Porsiding Seminar Lahan Suboptimal, 951.

Claudia, G., Yulianto, E., & Mawardi, M. (2016). Pengaruh Produksi Karet Alam Domestik, Harga Karet Alam Internasional, Dan Nilai Tukar Terhadap Volume Ekspor Karet Alam (Studi Pada Komoditi Karet Alam Indonesia Tahun 2010-2013). Jurnal Administrasi Bisnis S1 Universitas Brawijaya, 35(1), 165–171.

Edison, R. (2016). Pengaruh Dosis Serum Lateks terhadap Koagulasi Lateks ( Hevea brasiliensis ). Jurnal Agroindustri Perkebunan, 4(1), 54.

Farida Ali, Arta Sihombing, and A. F. (2013). Pengaruh Asam Askorbat Dari Ekstrak Nanas Terhadap Koagulasi Lateks ( Study Pengaruh Volume Dan Waktu Pencampuran). Jurnal Teknik Kimia, 19(2), 35.

Hardiyanty, R., Suheri, A. H., & Ali, F. (n.d.). Pemanfaatan Mengkudu Sebagai Bahan Penggumpal Lateks. Jurnal Teknik Kimia, 19(1), 55–56.

Hendra, D., K Waluyo, T., & Sokanandi, A. (2014). Karakterisasi Dan Pemanfaatan Asap Cair Dari Tempurung Buah Bintaro (Carbera manghas Linn.) Sebagai Koagulan Getah Karet. Jurnal Penelitian Hasil Hutan, 32(1), 27–35. https://doi.org/10.20886/jphh.2014.32.1.27-35

Lestari, L. P., Ekawati, E. R., Fakultas, D., Kesehatan, I., Maarif, U., & Sidoarjo, H. L. (2017). Uji Efektivitas Rebusan Belimbing Wuluh (Averrhoa Bilimbi) Sebagai Pengawet Alami Pada Ikan Teri Jengki (Stolephorus Heterolobus) Asin Kering. Jurnal SainHealth Edisi Maret, 1(1).

Luftinor. (2017). Penggunaan Lateks Alam Cair Untuk Pembuatan Kain Interlinning. 2008, 76–86.

Naibaho, P. (2015). Analisis ekspor karet dan pengaruhnya terhadap PDRB di Provinsi Jambi. 3(1), 28–33.

Nasution, R. S., Kimia, P., & Aceh, B. (2016). Pemanfaatan berbagai jenis bahan sebagai penggumpal lateks. 2(1), 74–80.

Pakaya, D., Histologi, B., Kedokteran, F., & Universitas, K. (2014). MEDIKA TADULAKO , Jurnal Ilmiah Kedokteran , Vol . 1 No . 2. 1(2), 45–54.

Resty Rahayu, Noviar Harun, and R. E. (2018). Kombinasi Sari Belimbing Wuluh (Averrhoa bilimbi L.) dan Sari Wortel (Daucus carota L.) terhadap Mutu Permen Jelly. Ur, 5(1), 1–15.

Ruhomally, Z., Somanah, J., Bahorun, T., & Neergheen-bhujun, V. S. (2016). Journal of Traditional and Complementary Medicine Morinda citrifolia L . fruit extracts modulates H 2 O 2 -induced oxidative stress in human liposarcoma SW872 cells. Journal of Traditional Chinese Medical Sciences, 6(3), 299. https://doi.org/10.1016/j.jtcme.2015.09.003

selpiana, Ulfa, A., & Maryam, M. (2015). Pemanfaatan Sari Buah Ceremai (Phyllanthus Acidus) Sebagai Alternatif Koagulan Lateks. Jurnal Teknik Kimia, 21(1), 30.

Sulistyani, W. I., Sulwana, M., W, F. D., Rahmawati, E., Cahyaningtyas, N., & Mahardika, C. N. (2018). Pengaruh Sari Belimbing Wuluh (Averrhoa bilimbi L) Terhadap Daya Hambat Bakteri Staphylococcus Aureus. Jurnal Riset Kesehatan, 6(2), 62. https://doi.org/10.31983/jrk.v6i2.2933

Vachlepi, A., & Purbaya, M. (2018). Pengaruh pengenceran lateks terhadap karakteristik dan mutu teknis karet alam. Prosiding Seminar Nasional Hasil Litbangyasa Industri 2018, 2000, 106–117. http://litbang.kemenperin.go.id/pmbp/article/view/4468/3388




DOI: https://doi.org/10.24042/biosfer.v12i2.7877

Article Metrics

Abstract views : 762 | PDF downloads : 48

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2022 Biosfer: Jurnal Tadris Biologi

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.